Jeśli chcesz, aby noże zawsze były ostre i gotowe do użycia ważne jest, aby regularnie je ostrzyć. Zazwyczaj nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele różnych rodzajów noży używamy: od tego do chleba z ząbkowanym ostrzem do noża uniwersalnego z różnymi ostrzami i narzędziami; od długiego ostrego noża do mięsa do tych, które nadają się do rzeźbienia w drewnie.
Każdy z nich jest dostępny na rynku w różnych rodzajach i jakości, od taniego noża z plastikową rękojeścią, który może być używany do przygotowania lunchu, po takie z ostrzem ze stali węglowej kosztującej setki euro, być może nawet ręcznie wykonane przez wykwalifikowanych rzemieślników. Oczywiste jest, że zarówno rodzaj noża, jak i jego jakość wymagają innego podejścia do konserwacji. Mówimy tu o typowym zestawie dobrej jakości noży kuchennych, w skład którego wchodzą noże o różnych ostrzach, wykonanych zazwyczaj z hartowanej, dobrze naostrzonej stali nierdzewnej.
Zanim zrozumiemy, jak ostrzyć noże, warto zauważyć, że noże używane do krojenia żywności muszą mieć dwie podstawowe cechy: dobrą ostrość i ostrze wolne od wad, śladów utleniania itp. Dlatego, aby przeprowadzić dobrą konserwację, należy najpierw sprawdzić noże, zaczynając od ich ostrości. Pamiętaj, że nie ma potrzeby martwić się o posiadanie w domu dobrze naostrzonych noży: łatwiej jest się zranić używając narzędzia, które nie tnie dobrze i zmusza do użycia niebezpiecznej siły nacisku. W każdym razie trudno jest używać tępych noży, które nie tną prawidłowo. Standardowa konserwacja rozpoczyna się od dokładnego umycia neutralnym mydłem i wodą, a następnie dokładnego wysuszenia.
Aby odpowiednio naostrzyć noże, używaj mokrej osełki, która delikatnie zbiera materiał i nie nagrzewa metalu. Jest to specjalny kamień do ostrzenia, który przed użyciem należy namoczyć w wodzie przez pięć minut. Kamień ma dwie powierzchnie o różnym uziarnieniu, jedną o niższym ziarnie (szlif zgrubny) i drugą o wyższym uziarnieniu (szlif dokładny). Trzymając ostrze pod kątem 10°-30°, przesuwaj nóż tam i z powrotem po powierzchni grubszego kamienia, lekko naciskając przez kilka minut, po obu stronach ostrza.
Po naostrzeniu nóż musi być poddany obróbce końcowej, aby wyeliminować wszelkie zadziory i drobne nierówności. W tym celu należy odwrócić kamień i użyć strony z drobniejszym ziarnem, powtarzając tę samą czynność, co poprzednio, ale z mniejszym naciskiem. Ostrze nigdy nie powinno być zbyt mocno dociskane do kamienia, należy od czasu do czasu sprawdzać jego ostrość kciukiem. Aby sprawdzić, czy nóż dobrze tnie, należy położyć na powierzchni arkusz gazety i przejechać po nim ostrzem, bardzo lekko naciskając. Jeśli papier jest cięty, nóż jest ostry. Po przeszlifowaniu ostrze noża musi zostać kilkakrotnie potarte o stalowy gładzik ruchami o zmiennym kierunku. Narzędzie to posiada uchwyt i nacinany trzpień ze stali, który służy do prostowania ostrza i usuwania wszelkich metalowych zadziorów.
Ostrze może mieć plamy utleniania, które występują zarówno na powierzchniach bocznych ostrza, jak i na krawędzi. Występują one szczególnie wzdłuż linii styku rękojeści z ostrzem. Aby je zlikwidować, po zwilżeniu wodą delikatnie pocieramy plamę tlenkową drobnym papierem ściernym (np. 800). Upewnij się, że nacisk jest bardzo delikatny. Ostatnim krokiem jest przetarcie ostrza szmatką zwilżoną preparatem wielofunkcyjnym WD-40, co przeciwdziała utlenianiu. Jeśli nóż jest używany do krojenia żywności, ostrze powinno być doskonale wysuszone papierowymi ręcznikami.
Ostrze powinno być zawsze chronione przed kontaktem z innymi ostrzami lub innymi metalowymi przedmiotami. W tym celu można stosować specjalne osłony ostrzy (łatwo dostępne na rynku). Akcesoria te dopasowane są do pełnej długości ostrza. Innym odpowiednim środkiem jest drewniany blok ze szczelinami do wkładania noży.
Zastrzeżenie
Opisane i pokazane zastosowania produktów WD-40, zostały przedstawione firmie WD-40 przez użytkowników tych produktów. Zastosowania te nie były testowane przez firmę WD-40 i nie stanowią jej rekomendacji ani zaleceń. Podczas użytkowania produktów WD-40 należy kierować się zdrowym rozsądkiem. Zawsze należy przedstrzegać instrukcji na opakowaniu i brać pod uwagę znajdujące się tam ostrzeżenia.
© 2025 WD-40 Company.
Wszystkie prawa zastrzeżone