Okap kuchenny wymaga regularnej, częstej i co najważniejsze dokładnej konserwacji. W innym przypadku sprzęt szybko się zużyje, a co więcej nie będzie w pełni wydajny. Jeśli nie chcesz, by Twój okap szybko uległ poważnym uszkodzeniom, sprawdź jak czyścić okap i go konserwować. To sprzęt, który zmaga się z silnym strumieniem tłustych oparów, więc warunki użytkowania są dla niego ekstremalne. Dlatego czyszczenie okapu jest tak ważnym elementem pielęgnacji. Przy konserwacji swoją uwagę skupiamy przede wszystkim na:
Nie możemy jednak zapominać również o obudowie, która wykonana może być z różnych materiałów. Ponadto istnieją dwa typy okapów. Jedne to te z zewnętrznym odprowadzaniem oparów, podłączane do komina. Drugi to ten z wewnętrzną cyrkulacją oraz specjalnym systemem filtrów. Czyszczenie okapu jednego i drugiego typu jest podobne, aczkolwiek ten z wewnętrzną cyrkulacją wyposażony jest dodatkowo w wymienne filtry. Są to specjalne wkładki filtrujące z aktywnym węglem, który pochłania zapachy z gotowanych potraw. W ten sposób powracające do kuchni powietrze jest czyste. Taki okap wymaga regularnej wymiany wkładów filtrujących. Jak zatem przeprowadzić dokładne czyszczenie okapu?
Preparat do czyszczenia styków WD-40 Specialist® Contact Cleaner,
Nowy filtr do okapu (jeśli masz okap z cyrkulacją wewnętrzną),
Płyn odtłuszczający do kuchni,
Odtłuszczacz,
Śrubokręty,
Gąbka oraz szmatka do mycia i osuszania,
Ręcznik papierowy,
Rękawiczki ochronne.
Konserwację i czyszczenie okapu zawsze zaczynamy od wyjęcia oraz wyczyszczenia lub wymiany filtrów. Zależnie od typu okapu filtry mogą być wykonane z różnego rodzaju materiału. Metalowe stosowane są zazwyczaj w okapach podpinanych pod komin. Natomiast w okapach z cyrkulacją wewnętrzną montowane są syntetyczne, wymienne filtry. Zdarzają się również filtry syntetyczne, które można prać. Jednak większość wymaga wymiany zgodnie z instrukcją użytkowania. Zwykle wymienia się je maksymalnie co 3-4 miesiące. Zużyte filtry wyrzucamy, a te metalowe należy dokładnie wyczyścić.
Okap od wewnętrznej strony również zachodzi brudem. Mimo stosowania filtrów opary z tłuszczu mogą powoli przedostawać się do wnętrza okapu i osiadać się na jego ściankach. Niezbędne jest zatem dokładne czyszczenie okapu od jego wewnętrznej strony. Najpierw zastosuj płyn odtłuszczający, taki który zwykle stosujesz do czyszczenia w kuchni. Zanim jednak naniesiesz preparat na okap, odłącz go od zasilania prądu. Następnie spryskaj wnętrze okapu i po chwili przetrzyj gąbką, szmatką lub ręcznikiem papierowym. Jeśli okap nie był bardzo brudny, sam płyn powinien wystarczyć do jego wyczyszczenia. Zdarza się jednak, że czyszczenie okapu przebiega bardzo rzadko, a jego stopień zabrudzenia jest wysoki. Wówczas warto zastosować odtłuszczacz. Pamiętaj jednak, by zabezpieczyć blat pod okapem przed skapującymi zabrudzeniami. Po usunięciu złogów ponownie przemyj wnętrze za pomocą normalnego detergentu i osusz go.
Okap to nie tylko wentylator, ale także inne komponenty elektryczne, chociażby system oświetlenia. Zwykle składa się on z jednej lub więcej żarówek, na których tłuszcz również może się osadzać. Upewnij się, że okap jest odłączony od źródła zasilania, a następnie sprawdź, czy na żarówkach lub oprawkach nie ma osadów z tłuszczu. Jeśli je zauważysz, wykręć żarówkę i przetrzyj ją ręcznikiem papierowym zwilżonym płynem odtłuszczającym. Następnie zastosuj Preparat do czyszczenia styków WD-40 Specialist Contact Cleaner na oprawkę oraz elementy obudowy i pozostałe styki elektryczne.
Wentylator w okapie najczęściej znajduje się w jego korpusie lub w odcinku rury odprowadzającej opary. W pierwszym przypadku jego wyczyszczenie będzie bezproblemowe. W drugim natomiast niezbędny będzie demontaż pierwszego odcinka rury, aby móc wyjąć wentylator. Warto tutaj zachować środki ostrożności i lepiej powierzyć to technikowi. Jeśli Twój okap ma wentylator w korpusie, to bez problemu możesz go wyczyścić za pomocą płynu odtłuszczającego. Czyszczenie okapu przeprowadzaj ostrożnie, najlepiej zwilżoną płynem ściereczką.
Dobierz rodzaj filtra do modelu okapu zgodnie z jego instrukcją. Filtry wymieniaj regularnie zgodnie z zaleceniami producenta, jednak nie rzadziej niż co 3-4 miesiące.
Już wiesz, jak czyścić okap i jak często wymieniać filtry węglowe. Warto także pamiętać o tym, że prawidłowe użytkowanie okapu oraz jego czyszczenie i konserwacja gwarantują dłuższą żywotność. Dlatego pamiętaj, żeby włączać okap już na minutę przed rozpoczęciem gotowania, nie w jego trakcie. Przy gotowaniu mniej parujących dań jak np. sosy warto stosować niższy poziom ssania. W przypadku gotowania na większej ilości palników lub z odkrytą pokrywką należy włączyć wyższy bieg. Pamiętaj również, żeby pozostawić włączony okap jeszcze na chwilę po skończeniu gotowania, aby wyeliminować z kuchni wszystkie opary i zapachy. Czyszczenie okapu przeprowadzaj regularnie zależnie od częstotliwości i stopnia używania sprzętu raz na 1-3 miesiące.
Jeśli spodobał Ci się nasz poradnik, koniecznie zerknij również na inne ciekawe tricki. Znajdziesz je na naszym blogu!
Zastrzeżenie
Opisane i pokazane zastosowania produktów WD-40, zostały przedstawione firmie WD-40 przez użytkowników tych produktów. Zastosowania te nie były testowane przez firmę WD-40 i nie stanowią jej rekomendacji ani zaleceń. Podczas użytkowania produktów WD-40 należy kierować się zdrowym rozsądkiem. Zawsze należy przedstrzegać instrukcji na opakowaniu i brać pod uwagę znajdujące się tam ostrzeżenia.
8 September 2020
© 2025 WD-40 Company.
Wszystkie prawa zastrzeżone